Bevrijdingsvuurestafette 2013

Op 5 mei was het zover: na enkele maanden van soms moeizame voorbereiding konden we van start om het bevrijdingsvuur vanuit Groningen naar huis te brengen. Het weer leek goed, en de stemming was opperbest. Het ‘schoolreisje’ kon beginnen. Usquert was het verzamelpunt en daar werden T-Shirts uitgedeeld aan iedereen. Om calamiteiten te voorkomen, kreeg Bert een uniek exemplaar… met het opschrift: “Ik ben Bert. Waar is mijn loopgroep?” Want je weet het met Bert maar nooit. Gelukkig kon hij deze geste wel waarderen.
De trein vertrok om 13.40 uur met de helft van de lopers en twee fietsen. De rest ging met het busje maar moest even wachten op Roelof, omdat een van zijn koeien had besloten net op dat moment te gaan kalven. Waar maar weer uit blijkt dat koeien bijna net zo zijn als hardlopers: geplande schema’s zijn er om van af geweken te worden.
Het verzamelpunt in Groningen was Theodorus Niemeijer en vandaar was het met de stroom meelopen naar het festival terrein in het Stadspark, waar we het vuur in ontvangst zouden nemen. Als groep vielen we goed op, dankzij de mooie eemsmondgroene T-shirts.  Het heeft een speciaal ambiance, een bevrijdingsfestival. Iedereen is in een goeie bui en heeft zin aan een feest!!  Bovendien klonk er van diverse podia al lekkere muziek. 
Aangekomen bij ‘the main stage’ (want we doen niet voor  minder) konden we zo naar binnen. De loopgroep uit Marum was er al. Zij hadden het vuur uit Wageningen gehaald om de grote vlam te ontsteken en door te geven aan de loopgroep uit Vlagtwedde en Eemsmond.  De presentator had wel een heel prachtig testbeeld pak aan… iets voor onze nieuwe outfit? Het viel in elk geval behoorlijk op.
Het duurde even voor we op the stage konden, want Miss Montreal was nog niet uitgezongen. Na de duidelijke vermaning dat we de honingpotjes (eehhh???)van haar niet om mochten gooien werden we om kwart voor vier aan het publiek getoond.  Richard heeft nog even wat oefeningen laten zien (hulde Richard, ik zou het je niet nadoen) en toen mocht Marum het vuur doorgeven. De fakkels van Valthermond en Eemsmond werden ontstoken en uiteindelijk het grote bevrijdingsvuur. Het is wel speciaal om daar op het grote podium te staan voor zo’n grote menigte. Ik denk trouwens dat de meeste mensen meer komen voor de muziek dan voor een stelletje enthousiastelingen die zo snel mogelijk weer weg willen. In elk geval: we konden vertrekken!!
Om niet helemaal tegen de mensenstroom in te moeten zijn we achterlangs gegaan richting de bus. Vandaar werd de groep gesplitst in lopers en volgers. Richard had een planning gemaakt waar we gelijk weer vanaf weken. Zoals eerder al vermeld, geen raardere beesten dan lopers en koeien.
Bert is nog vereeuwigd in looptenue op de Westersingel, waar hij jaren gewoond bleek te hebben. Door het Noorderplantsoen richting Noorderstation en door de woonwijken naar de Plataanlaan waar de eerste wissel plaatsvond. Daar kwamen ook onze eigen ‘motormuizen’ erbij. De tweede etappe ging over de Walfridusbrug van waaraf er een prachtig uitzicht was. Alleen te weinig tijd om er rustig van te genieten. Een aanrader om eens op een rustige, heldere zondagnamiddag te gaan doen. Boven op de brug  stond onze eigen hoffotograaf zodat het hele gezelschap compleet was.
Er werd op een redelijk tempo gelopen. Toch blijkt het verschil in niveau wat lastig bij een dergelijk evenement. Wat voor de een een rustig duurloopje is blijkt voor een ander bijna wedstrijdtempo te zijn. Gelukkig is er de mogelijkheid om in het busje een of meerdere etappes uit te rusten. Via het fietspad langs de provinciale weg werd de route vervolgd naar Adorp. Weer een wissel, en van daaruit via het monument in Sauwerd naar Winsum. Het was even zoeken in Sauwerd, want het was een heel klein monumentje met ook nog een hoge heg  eromheen. Het was een schitterend gezicht, als de bus even verder was gereden en de groep even later weer in ’t zicht kwam. Het vuur erbij met de fiets. Als een soort niet te stoppen waterval..
Van Winsum naar Baflo. Het monument in Baflo was bij de Hervormde kerk en met de bus niet te bereiken. Omdat de tijd begon te dringen, in verband met de ontmoetingstijd in Warffum, was dit een korte stop. Het tempo bleef constant  op 6 minuten per kilometer.  Langs de provinciale weg kwamen de bomen prachtig in blad  (voor de liefhebbers: daar staan abelen)  en in Warffum bij het Openluchtmuseum stonden de kinderen al te wachten. Het waren 23 kinderen van de vier hoogste groepen van de basisschool uit Usquert. Ze hadden er heel veel zin aan, en nadat ze allemaal in een knaloranje shirt gehesen waren gingen we op pad naar Usquert. Het tijdschema was vanaf daar ruim genomen omdat het moeilijk in te schatten was hoe snel de kinderen konden lopen. De voorste linies konden veel sneller en de laatsten hadden er duidelijk meer moeite mee. Uiteindelijk heeft de wave zijn diensten bewezen om de voorsten rustig te houden. Een paar wandelpauzes waren voor de laatsten een welkom uitrustmoment. Langs de Wadwerderweg stonden veel mensen (“dat is de visite voor de verjaardag van mijn vader” zei een van de kinderen) en dat gaf weer een reden om de wave langs te laten komen. Uiteindelijk kon het vuur van de lantaarn weer naar de fakkel en mocht Bjon Dieruff De Vries het vuur de laatste 500 meter dragen naar het Monument naast het Berlagehuis in Usquert. Daar stonden veel ouders en andere belangstellenden te wachten. Met als officieel ontvangstcomité het bestuur van de 5 mei viering, de burgemeester, een wethouder en enkele raadsleden.
De kinderen waren zelfs na vier kilometer erg enthousiast: “waar is het feestje? HIER is het feestje!!!” 
De burgemeester vond het zo leuk dat ze de speech die ze in gedachten had aan de kant legde en spontaan een verhaaltje hield. (Hoe zat dat ook alweer met planning en koeien…) Beetje jammer dat er gezegd werd dat we de “eemsmondlopers” waren en we vorig jaar in Uithuizen (i.p.v. Uithuizermeeden) aankwamen. Maar dat mocht de pret niet drukken!!
Met hulp van Lammert Korendijk van het 5 mei comité heeft Bjon het vuur aangestoken. Een aantal kinderen heeft nog gedichten voorgedragen over vrede. Het is niet vanzelfsprekend dat wij hier in alle vrijheid de dingen kunnen doen en zeggen die we willen. Het is dan ook heel belangrijk om dit door te geven, uit te dragen en om het voor te doen aan de volgende generaties. De tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten maar raakt steeds verder weg in de beleving en het voorstellingsvermogen van de jeugd.
Na het serieuze gedeelte van het programma zijn we met elkaar naar het Hervormd gebouwtje gelopen waar we lekker konden eten en even nazitten. Het was dat er geen bier was, anders had het best gesmaakt.
Al met al een bijzondere gebeurtenis, zo’n estafette. Richard heeft alweer plannen voor volgend jaar.. Maar ja, planningen worden gemaakt om ervan af te wijken..
 
 
De foto’s van Herman Rinket kun je vinden via het volgende linkje:
 
http://www.rinket.phanfare.com/6052893
 

afbeelding van Rene

De Eemsmondloop 2017 werd mede mogelijk gemaakt door:

Landjuweel aardappelen Scherer Gevoel voor wonen Taxi UVO touringcar
Autobedrijf Sietsema Koop Straal- en Coatingbedrijf Buikema Schildersbedrijf
Veldman Bouwbedrijf Jasper Scholtens Timmerwerken Autobedrijf Den Hartogh
H. Pilon Assurantiekantoor Zijlstra Sport Kantoor Vreugdenhil
Coop Verstraete supermarkt Architect Nienhuis Sikkema Bouw
Cafetaria Coralie Boogtools Eemshaven Tandartsenpraktijk Uithuizen
Lentemaheerd Autobedrijf Harry Kremer Nico Transport
Accountantskantoor Spijk B.V. Aannemersbedrijf Sietsema Makelaardij-hypotheken&assurantie Poort & Woltjer
De Splinter Tuinhoutcentrum en blokhutspecialist Goudgewas Visrestaurant- Kegelbanen tGemeentehuis Usquert
Lourens Landbouwmechanisatie Gemeente Eemsmond 100% fit Accuservice Lijnema
Prevent IVG   Woortman Elektrotechniek