Verslagen

Verslag Zevenheuvelenloop 2017

Eemsmond Runners naar 34e  Zevenheuvelenloop

maandag 20 november 2017

08:24

 

Zondag 19 november hebben acht hardlopers van Eemsmond Runners deelgenomen aan de 34e Zevenheuvelenloop te Nijmegen.

Deze loop over een afstand van 15 km staat bekend om zijn zeven heuvels, maar is ook de loop waar het wereld record op de 15 km is gelopen. Dit trok dan ook de aandacht van de lopers van Eemsmond Runners.

Na een best lange reis per auto en trein konden de acht zich voorbereiden op de wedstrijd waar Roelof Berends als eerste vanuit start vak geel kon vertrekken, om 13:00 uur. Hierna begon voor de andere zeven lopers het lange wachten op het startsein, luisterend naar de verslaggeving van de reporter: gaat het wereld record gelopen worden op deze dag? Ze stonden in startvak paars en zouden van start gaan om 14:00 uur. De uitslag, 41:16, was net drie seconden langzamer dan het wereldrecord.

Rond 14:00 uur begon ook voor ons de start. We keken uit of we Roelof Berends nog tegenkwamen want dat zou in theorie moeten kunnen. Maar helaas, we zagen Roelof niet. Of wij liepen te hard, of Roelof te langzaam. Dan maar andere dingen kijken. We gingen op weg op een mooie route over een afwisselend heuvelachtig verhard parcours met mooie vergezichten. Na ongeveer drie kilometer moest René Rijploeg een sanitaire stop maken (ons niet onbekend) en kwam hij dus los van de groep. Het parcours is echt heuvelig. Dat missen we toch in de trainingen: Groningen is te vlak. Na negen kilometer kwam Robert Werkman op dreef. Hij passeerde Trijn Tromp en Anje Zeilstra. Even een praatje maken en weer verder, op de voet gevolgd door Erik Bakker. Dianne Boerema en Anneke Krijger kwamen daar weer vlak achteraan. Waar René Rijploeg bleef zou later blijken, bij de finish.

Op drie kilometer voor het einde van de wedstrijd kreeg het merendeel “vleugels”. Het publiek, de muziek en de aanmoedigingen van wildvreemden en natuurlijk van de meegereisde Renée Boerema en Ramona Uilhoorn gaven de drive om boven je kunnen uit te stijgen, sprintend op het einddoel af.

Vlak achter elkaar kwamen de Eemsmond Runners over de finish. Het wachten was toen op de binnenkomst van René Rijploeg.  Het werd erg lang wachten want René bleek ongeveer tien minuten achterstand te hebben opgelopen door een blessure aan zijn kuit.

Toch kijken we terug op een mooie Zevenheuvelenloop, een schoolreis met bovenal gezelligheid. De resultaten waren dan ook goed: Roelof Berends 1:06:59, Robert Werkman 1:25:20, Erik Bakker 1:27:06, Dianne Boerema 1:28:39, Anneke Krijger 1:28:40, Trijn Tromp 1:31:20, Anje Zeilstra 1:31:21 en René Rijploeg 1:41:05.

 

De eerste honderd

De eerste honderd (en de rest)
 
Ooit in een vaag voorjaar was er een moment waarop iemand mij vroeg of ik bij Eemsmond Runners niet af en toe een training kon geven. De suggestie was dat ik dat zou kunnen en leuk zou vinden. Over dat laatste twijfelde ik maar omdat ik nooit nee heb leren zeggen zei ik ja. Over het eerste hoefde niemand te twijfelen, dat klopte gewoon niet. Zelf had ik dat echter niet in de gaten en zo gebeurde het dat ik in 2015 zeven keer een training gaf, voor wat het en ik waard waren.

Enschede (23-4-2017)

Weken is hier hard voor getraind en gisteren was het dan zover: Enschede 2017! De oudste marathon van Nederland. Aangezien de starttijden ver uit elkaar lagen, was het geen haalbare kaart om gezamenlijk te vertrekken en dus ging ieder voor zich.

Sportcompressiekousen

Sportcompressiekousen
 
Mijn huisarts vindt dat ik compressiekousen moet dragen tijdens het hardlopen, of ze in ieder geval moet uitproberen. Is me dat schrikken! Ik heb tijdens het lopen liefst zo weinig mogelijk aan en om m'n lijf, ik wil -met excuus voor de zweverigheid, maar zo is het echt- versmelten met m'n omgeving en de elementen ervaren, het weer, het landschap, de vogelgeluiden. Hoge kousen beperken dat, ik voel me er niet vrij in. Bovendien: als de huisarts ze voorschrijft, vindt zij kennelijk dat ik ze nodig heb. Dat deugt ook niet, want ik mag niet afhankelijk zijn van enig hulpmiddel, vind ik, ik wil het helemaal zelf doen. Vervolgens ontdek ik op internet ook nog dat die kousen peperduur zijn. Welke snob draagt er nou kousen van vijftig euro?
Ik dus, want de huisarts heeft gesproken.
Wel ga ik aan de studie. In geschriften van mensen die kritisch nadenken lees ik bescheiden redenen voor bescheiden vertrouwen, in die van de anderen vooral een groot geloof. En ik zie foto's, onder meer die waarop een grote groep hardlopers recht op de fotograaf afstormt - de m/v moet een telelens gebruikt hebben, of hebben gerend voor zijn/haar leven. Het is lastig tellen in de kluwen van benen en lijven, maar volgens mij dragen liefst elf van de voorste lopers compressiekousen.
 

23 week en 900 kilometer

Ergens in 2015 gebeurde het. Er brak een virus uit binnen de club. De bron van de besmetting is mij niet bekend. Opeens wilde iedereen sneller en vooral verder. Gevolg was dat in oktober 2015 een behoorlijke groep Eemsmond runners naar Amsterdam is gereisd en daar de halve marathon heeft gelopen. In het traject naar dit evenement heeft de infectie zich uitgebreid. Niet alleen het aantal besmette lopers, maar ook de hevigheid van de infectie, nam toe. Er moest een marathon gelopen worden. Maar liefst 12 Eemsmondrunners, waaronder 9 debutanten gaven zich op voor Rotterdam.

Daar zit je dan als trainer dan maar mooi mee.....

Pagina's

De Eemsmondloop 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Landjuweel aardappelen Scherer Gevoel voor wonen Taxi UVO touringcar
Autobedrijf Sietsema Koop Straal- en Coatingbedrijf Buikema Schildersbedrijf
Veldman Bouwbedrijf Jasper Scholtens Timmerwerken Autobedrijf Den Hartogh
H. Pilon Assurantiekantoor Zijlstra Sport Kantoor Vreugdenhil
Coop Verstraete supermarkt Architect Nienhuis Sikkema Bouw
Cafetaria Coralie Boogtools Eemshaven Tandartsenpraktijk Uithuizen
Lentemaheerd Autobedrijf Harry Kremer Nico Transport
Accountantskantoor Spijk B.V. Aannemersbedrijf Sietsema Makelaardij-hypotheken&assurantie Poort & Woltjer
De Splinter Tuinhoutcentrum en blokhutspecialist Goudgewas Visrestaurant- Kegelbanen tGemeentehuis Usquert
Lourens Landbouwmechanisatie Gemeente Eemsmond 100% fit Accuservice Lijnema
Prevent IVG   Woortman Elektrotechniek