Canicross Nienoord

Na voorgaande 2 weken steeds met een andere Canicross groep getraind te hebben, eerste trainingsloopje met Canicross Groningen Friesland, in Steenbergen gelopen. Het tweede trainingsloopje met Canicross Noord Groningen, in Slochteren gelopen. Dit kon er tijdens de drukte van de organisatie van 3fm serious request actie nog wel even tussendoor.
Voor info zie: http://www.canicrossnoord.nl  en  http://www.canicrossgroningen.nl
 
Bij Canicross is het de bedoeling dat je op sleeptouw genomen wordt door je hond, waardoor je zelf harder gaat rennen, als de hond goed trekt is het net als lopen met de wind in de rug. De hond heeft hiervoor wel een speciaal daarvoor geschikt trektuig om.
 
Hoe is het ontstaan
Canicross is ontstaan uit de sledehondensport. Als er geen sneeuw lag werden de honden al lopend getraind door hun musher. Vanaf de negentigerjaren van de vorige eeuw is de canicross sport in landen als Frankrijk en Belgie steeds populairder geworden. Later volgden ook andere landen waaronder bijvoorbeeld Engeland waar de Canicross ook veel beoefend wordt. De eerste wereldkampioenschappen waren in 2002 in Italie. De eerste Nederlandse Canicross vond plaats op 31 oktober 2004 in het Streekbos te Bovenkarspel.
 
CaniCross wedstijden en prestatielopen
CaniCross(wedstrijd) is een hardloopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen op onverharde ondergrond. De hond is daarbij aangelijnd. 
 
Deze Nienoordcross, welke gelopen wordt op het mooie landgoed Nienoord, was voor ons de tweede Canicross wedstrijd. Mijn hond Kim en ik moesten onze titel, vorig jaar derde verdedigen, wat natuurlijk al wat prestatiedruk gaf. Hoewel het een recreatieve loop is en geen wedstrijd wil je natuurlijk wel zo hard mogelijk gaan.
Het weer zag er de voorgaande dagen niet zo goed uit, daarom had het me niet verbaasd als het zou worden afgelast. Gelukkig was dit niet het geval en konden we om 08:30 richting Leek. Het was een beetje regenachtig en zo’n 5 graden, prima loopweer dus.
Na wat mensen begroet te hebben en ons ingeschreven te hebben was het tijd voor de gezamelijke warming up. Tijdens onze warming up een hebben we een deel van het parcours verkend, wat er ondanks de vele regen toch best goed uitzag.
Het parcours voert baas en hond eerst over een weiland richting een stukje bos, vervolgens via een landweggetje weer naar het weiland, om hier de finish te passeren. Wij moesten deze ronde 2 keer doen. je kon 2,5 en 5 kilometer doen. bij de 5 kilometer stonden 17 deelnemers aan de start.
Bij Canicross wordt er om de 15 seconden een koppel gestart, we mochten als 3e vertrekken  en hadden al vrij snel de eerder gestarte koppels ingehaald.
We gingen als de brandweer en het tempo zat er lekker in, na 2 heerlijke rondjes gerend te hebben kwam de finish voor de 2e keer in zicht en zat het er weer op.
Als beloning kreeg iedereen een  mooie led armband en voor de hond een zakje brokjes.
Nadat iedereen binnengekomen was even een lekker bakje koffie gedronken met de leden van Canicross noord. Dit doen zij ook naar iedere training en een ieder moet om de beurt voor koffie, thee en dergelijke zorgen. Een goed gebruik vind ik.
Nadat de koffie op was hoorde ik de speaker onze naam omroepen, het bleek dat we in de prijzen gevallen waren. Dit was een grote verrassing zowel dat we de eerste plaats behaald hadden, als dat er überhaupt een prijsuitreiking was. Het was immers een prestatieloop en geen wedstrijd.
Nadat de derde en tweede prijswinnaars waren opgeroepen bleek dat we eerste geworden waren! We hadden de 5 kilometer afgelegd in 00:19:12.
Nadat we omgeroepen waren heb ik Kim op het erepodium plaats laten nemen en ben er zelf achter gaan staan, voor Kim was het immers net zo’n prestatie als voor mij.
Als prijs kregen we een grote zak hondenvoer, welke ik overigens maar niet ga delen met de hond.
Voldaan en trots verlieten we daarna samen het parcours en gingen weer op weg naar huis.
We dachten er allebei  hetzelfde over en willen er volgend jaar zeker weer bij zijn.

  

Richard van der Werff

afbeelding van Richard vd W

Reacties