Marathon Rotterdam door Gerben

Marathon Rotterdam 2018
 
Het idee om een marathon te gaan lopen kwam rond de jaarwisseling 2016/2017. Had een moeilijk jaar achter de rug vanwege het overlijden van mijn moeder , na drie maanden niet te hebben gelopen  toch weer de draad  opgepakt tijden de oudjaarsloop in Uithuizen. Tijdens de  nieuwjaarsborrel van de Eemsmondrunners waren er nog drie lopers van de club, zal hun naam niet noemen die het plan ook wel zagen zitten om aan deze onderneming deel te nemen. Het moest wel een marathon van enige naam hebben waarop werd besloten om die van Rotterdam te gaan lopen.

Doorgewinterde marathon specialist en clubgenoot Richard vd Werf  zei dat als we één wilden lopen dat Rotterdam wel heel mooi is. Grote marathon, veel publiek fijne entourage. Aangezien mijn doel is om dit maar eenmalig te gaan doen en de gedachte wat je voor of rond je 50e verjaardag nog moet hebben gedaan leek me dit een mooie uitdaging. Het trio wat mij zou ondersteunen bleek net zo wisselvalig als het weer waardoor ik in eerste instantie alleen aan het ultieme doel begon.
April 2017 kreeg ik nog een dreun te verwerken. Mijn vader was het leven moe en was er klaar mee. Een dag voor zijn verjaardag is hij overleden.  Voor mij des te meer een reden om niet op te geven     ” de marathon moest doorgaan”. Had vaak een trainingsloopje  van Zandeweer naar Stedum waar mijn ouders woonden. Na afloop douchen , bak koffie en met de taxi naar huis ( mijn vrouw pikte mij daar dan op). 
Gaande weg kreeg ik hardloop steun van Jessica, Jennie, Dianne, Trijn, Anje en Richard die ook inspiratie hadden om naar Rotterdam te gaan.  Uit onverwachte hoek kwam daar nog één bij. Dorpsgenoot Johan Kruit voelde er ook wel wat voor om deze uitdaging aan te gaan. Trainert Rene la Croix maakte een schema voor ons die eind november 2017 van start ging.  Onder aanvoering van Richard vd Werf hebben we nog een aantal  leuke loopjes gedaan . Rondje Groningen was erg mooi, lekkere vrieskou, zonnetje, lekker man. Verder wat mij goed bij is gebleven is het trailloopje in de buurt van Dwingeloo. Haast identieke omstandigheden als het rondje Groningen.
Verder veel langduurlopen gedaan met Johan. Ik had mij ook aangemeld voor de road to Rotterdam loopjes georganiseerd door Groningen atletiek en Runpoug Garrelsweer. Dit was overigens een aanrader van clubgenoot Rene Rijploeg waarvoor ik hem bij deze alsnog bedank. Prima georganiseerd om de 5 km een post en voor elke groep twee voorlopers die het tempo bepaalden. Johan en ik liepen met de groep 6.30 de km. Prima tempo en telkens tref je weer de zelfde groep lopers met het zelfde doel waardoor je een band kreeg met die groep.  De eerste van lange duurlopen bedroeg een afstand van 20 km. Je stelt je er ook op in want na 20 km met je moe. Maar na verloop werden de afstanden langer  en ging het  naar 30 km en ook dan ben je moe. ( de hele dag) Alle zaterdagen staan deze winterperiode in het teken van lopen lopen en nog eens lopen.          3 maart 2018. 30 km vanuit Garrelsweer op het programma. Onder barre omstandigheden gelopen gevoelstemperatuur van – 10 harde noordoosterwind. Gelukkig wel een zonnetje. Veel uitvallers  en mensen die een verkorte afstand liepen maar wij  niet. Na afloop waren we er van overtuigd dat we de Marathon gingen halen.
Week later de Halve van Haren. Prima loopje als voorbereiding. 3e halve marathon in mijn hardloopcarrière en zowaar de snelste van de drie. 
De voorbereiding liep lang niet vlekkeloos. Zo heb ik lange tijd problemen ondervonden onder mijn linker voorvoet. Na een km of 20 begon zich daar een enorme druk  op te bouwen waardoor het lopen erg pijnlijk werd. Na wat aanpassingen aan mijn zolen door Orthopeed Stel  ging het gaandeweg  makkelijker.  
Nog drie weken te gaan. Wat kan er nog mis gaan, niks toch? Had mijn maten van de 35+ voetbalclub ZEC al gezegd  dat ze tot aan 8 April geen beroep op mij konden doen want ik wilde natuurlijk geen risico lopen op een blessure.
17 maart 2018 laatste en langste trainingsloop, 35 km. Vertrek vanuit Froombosch. Omstandigheden zwaarder als die van 3 maart jl. Windkracht 8 a 9 gevoelstemperatuur rond de -15.  Vol goede moed vertrokken we/ik vanuit de kantine van de plaatselijke voetbalclub tot het noodlot al na 2 km keihard toesloeg. Een dikke tak van rond de 12 cm viel hoog uit de boom vol op mijn kuit. Ik dacht eerst wie gooit er iets tegen mij aan maar had snel in de gaten dat het een dikke tak was. Mijn kuit liep direct vol, verder gaan was geen optie meer. Men vroeg of ze iemand moesten bellen om mij te halen. Och ik loop die twee km wel terug zei ik. Terwijl de rest verder ging bleek de pijn heftiger dan ik had gedacht en was ik genoodzaakt een lift te vragen van een paserende auto. Bij aankomst in de kantine werd mijn kuit direct gekoeld met ijs. Ondanks het koelen was ik nauwelijks in staat om te lopen. Strompelend ben ik naar de auto gegaan en dacht dat de marathon over en uit was K** .
Herstel ging toch wel voorspoedig . Een week later met Johan volgens schema22 km gelopen. Bleek toch teveel. Twee dagen later wilde ik voor mij zelf 10 km lopen om toch maar de km;s  gelopen te hebben.  Na krap een km veel pijn in de kuit en maar weer omgekeerd.                                                   Vijf dagen voor de grote dag toch maar weer kalmaan geprobeerd .  9 km    Pffffffff    Geen pijn. Twee dagen voor het startschot  nogmaals 9 km. Ook dit gaat zonder pijn. Met hulp van de Fisio hoop ik mijn droom toch te verwezenlijken. Geen eindtijd meer in gedachten maar gewoon UITLOPEN.
08-04-2018   de grote dag breekt aan. Ben totaal niet gespannen totdat ik twee uur voor aanvang op het dek van ons overnachtingschip zit en de snelle Kenianen  om me heen zie warm lopen en de helikopters hun rondjes warm draaien boven de Erasmusbrug,  nu begint het te kriebelen. Prima weersomstandigheden voor de toeschouwers maar om te lopen niet gunstig. Verwachting is dat de temperatuur oploopt tot boven de 20 graden en daarbij volop de zon aanwezig.
Johan en ik hebben afgesproken bij de peacers met eindtijd 4.30 uur. Na het startshot hobbelen we met z,n allen over de Erasmusbrug omringt door een haag van joelende mensen. De peacers van  4.30 en 4.20 lopen eerst dicht bij elkaar en wij zitten dichter bij de laatste dan de eerstgenoemde waarop we besluiten gewoon met de 4.20 mee te gaan.
De eerste  5 km               lopen we 06:04 min/km  00:30:22 prima tempo gaat lekker.
De volgende 5 gaat nog uitstekend temperatuur is nog goed te doen en zorgen dat we bij elke post voldoende drinken.   10 km         06:08 min/km    01:01:01
Volgend meetpunt is de 15 km het gaat nog steeds goed zitten prima in het ritme en de kuiten houden zich gedeisd  ,                06:09 min/km    01:31:48
Volgend eikpunt de  20 km    06:10 min/km        02:02:36 Tot hier nog geen problemen maar precies op de helft van het traject komt er een lichte kentering.  In plaats van de geplaagde rechterkuit krijg ik iets spanning op de linkerkuit en moet het tempo iets laten vieren. Johan kon nog prima mee maar was solidair en zakte ook een tandje terug.  21.097           06:15 min/km               02:09:27 Dit tempo kon ik prima vast houden. Ook het volgende meetmoment geeft aan dat we nog prima lopen. 25 km     06:17 min/km    02:33:57.
De temperatuur begint een geduchte tegenstander te worden,  we blijven veel drinken waardoor ook een paspauze noodzakelijk is en het gemiddelde iets laat zakken,    30 km 06:43 min/km 03:07:34.
35 km punt nadert nu is het Johan die het lastig krijgt en vraagt of we even een kunnen wandelen het gemiddelde schiet omhoog,  onze volgers aan de kant merken dit ook op en vragen zich af of het nog wel goed gaat. 07:08 min/km                03:43:16 Ook het volgend punt geeft het zelfde beeld   40 km  07:39 min/km    04:21:33. Johan geeft aan dat ik niet hoef wachten maar nu zeg ik we zijn solidair, samen uit samen thuis. Hebben het hele traject de maandenlange voorbereiding samen gedaan dus gaan we ook samen over de finish. Ik besluit wel om te gaan dribbelen in plaats van  te wandelen dit voelt bij beter aan. Gelukkig kunnen we de laatste 2 km blijven rennen 42.195   07:21 min/km ,  laatste bocht naar rechts we draaien  de Coolsingel op. Dranghekken links en rechts met juichende mensen waaronder onze meegereisde fans: Karin, Jeanet, Lisanne, Ab, Jannie, Anneke, Rene, Ellen, Dineke, Geziena en Rene Rijploeg ons over de Coolsingel schreeuwden.
Na exact  4 uur en 37 minuten en 40 seconden                komen we hand in hand juichend over de streep.
Missie volbracht
 

Reacties