Iets doen tegen diarree? kom in actie voor 3fm SR13


 

Aandacht voor kinderen die sterven door diarree

3FM Serious Request 2013 vraagt aandacht voor kinderen die jaarlijks onnodig sterven aan (de gevolgen van) diarree. Dit is een stille ramp die het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten. Rode Kruis ambassadeur Eric Corton maakte het doel van 3FM Serious Request 2013 dinsdagmorgen 11 juni bekend.
 

Focus van 3FM Serious Request: voorkomen van diarree

De drie DJ’s die van 18 tot en met 24 december het Glazen Huis in Leeuwarden gaan er in die week alles aan doen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis helpt met schoon drinkwater en zeep, met de bouw van sanitaire voorzieningen, en met training en informatie over het belang van goede hygiëne.
 

Dagelijks sterven 2200 kinderen aan diarree

Elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, elke dag 2200 kinderen. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag.
Jonge kinderen, met name die tot vijf jaar oud, zijn kwetsbaar omdat ze nog weerstand moeten opbouwen en diarree breekt de weerstand af. Kinderen met diarree die niet behandeld worden sterven door uitdroging.
Hoe krijg je diarree?
·       meestal het gevolg van gebrek aan schoon drinkwater,
·       gebrek aan sanitaire voorzieningen
·       weinig kennis over hygiëne
Ouders hebben meestal onvoldoende kennis om diarree te voorkomen, om het zieke kind te helpen en het leven van hun kind te redden. Met praktische hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze kwetsbare kinderen. Het Rode Kruis legt verder uit hoe diarree veroorzaakt wordt.
 

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de kinderen en gezinnen die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis redt levens met schoon drinkwater, met zeep en met ORS (geneesmiddel dat uitdroging helpt voorkomen).
Het Rode Kruis legt sanitaire voorzieningen aan, zowel thuis als in de gemeenschap, en leert kinderen en hun omgeving hoe die gebruikt en onderhouden moeten worden. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers geven ouders en kinderen informatie over hygiëne en over de juiste behandeling van  zieke kinderen met diarree.
 

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie DJ's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.
In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met SchweizerFernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2012 stond het Glazen Huis in Enschede. De actie bracht € 12.251.667,- euro op voor het ‘terugdringen van babysterfte’ en bereikte 12,1 miljoen Nederlanders. In 2013 staat het Glazen Huis in Leeuwarden, in 2014 in Haarlem.
 

Wat kunnen de Eemsmondrunners doen?

Ik wil me hier dit jaar namens de Eemsmondrunners voor gaan inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor dit doel.
Het plan is om zoveel mogelijk geld in te zamelen en dit op zondag 22 december naar het glazen huis in Leeuwarden te brengen.
Dit kunnen we als loopgroep in estafette gaan doen, tocht is ongeveer 75 kilometer.
Om geld in te zamelen kan een ieder persoonlijke acties starten, bijvoorbeeld door in de familie of op het werk geld in te zamelen.
Daarnaast wil ik op zaterdag 14 december een sponsorloop  organiseren van een kilometer of 10/15 waar mensen tegen betaling van minimaal €10,- aan kunnen  mee doen. Opgave hiervoor  via r.vdwerff@home.nl
Als er verder onder onze lopers nog mensen zijn die ook nog suggesties hebben, geld willen inzamelen of mee willen helpen met verdere organisatie, stuur dan even een mailtje naar me.
Stuur voor opgave aan deze estafette ook even een mailtje naar bovenstaand mailadres.  Na opgave kan ik gaan kijken hoe we de estafette gaan indelen en welke afstanden er gelopen worden door de deelnemers. Verder is het misschien een idee om door een groep wie niet mee wil lopen de hele dag, de estafette lopers de eerste 5 a 10 kilometer te begeleiden.
Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hun steentje hieraan bij willen dragen.
 
Meer info over de actie van 3fm  is te vinden op:  www. seriousrequest3fm.nl
 
Groet,
 
Richard van der Werff
 

 

afbeelding van Richard vd W

Reacties

afbeelding van Rene

Rene

Ellen en ik hebben ons net opgegeven om mee te lopen naar Leeuwarden en voor de sponsorloop.

afbeelding van Richard vd W

Richard vd W

Wie volgen? voor de sponsorloop moeten er om zoveel mogelijk geld in te kunnen zamelen, zoveel mogelijk lopers meedoen. Dus aarzel niet en geef je op! vraag ook mensen in je omgeving om mee te gaan.