Evolutie en rennen

Bericht aan alle Eemsmond Runners,

In de afgelopen maanden heb ik veel gelezen over hardlopen in de evolutie van de mens en over hardlopen in iets recenter maar toch ook alweer lang vervlogen tijden. Niet alleen vind ik zelf dat onderwerp interessant, volgens gezaghebbende lieden biedt onze evolutie ook een mogelijk antwoord op de vraag wat ons honderdduizenden drijft om in onze vrije tijd al die kilometers te maken, terwijl we even goed met een zak chips en een pot bier voor de televisie konden hangen...

Belangrijk is een wetenschappelijk artikel dat verscheen in 2004, tien jaar geleden dus. Hoewel er twintig jaar eerder al een soort voorloper was, geldt vooral dit artikel als baanbrekend. Het kreeg behalve in de wetenschappelijke wereld ook veel weerklank in populaire literatuur en documentaires. En dat sommige deskundigen de gepresenteerde inzichten nog altijd als omstreden beschouwen, betekent op z'n minst dat ze ook nog altijd actueel zijn, en dus onze aandacht waard.

Een kernpunt is de stelling dat veel typisch menselijke kenmerken aanpassingen zijn aan hardlopen. Het is interessant en letterlijk onthullend om de belangrijkste van die kenmerken eens na te lopen. Het beeld dat eruit ontstaat is dat mensen geboren hardlopers zijn. Waarschijnlijk kwam de wetenschap daar pas zo laat achter -en wil de grote massa er stiekem nog steeds niet aan- omdat mensen zichzelf heel anders zien, namelijk als traag en houterig.

In de geschiedenis van de mensheid zijn er echter heel veel bijzondere lopers en/of lopen, uit de tijd van de Oude Egyptenaren tot die van de Indianen, en van rondjes Baan of Dorp tot aan de moderne stadsmarathons en trail runs. Als je dat in je opneemt lijkt het er wel degelijk op dat lopen door de hele geschiedenis heen voor mensen belangrijk is geweest.

Bewijs voor hardlopen door de oermens uit onze prehistorie is het natuurlijk niet. Dat zal er nooit zijn, maar wie wil kan wel aanwijzingen zoeken. Een heel belangrijke vraag is waarvoor de oermens (hard) gelopen zou hebben. Daar zijn heel interessante ideeën over - maar die ga ik lekker nú niet verklappen...

De vermeende aanleg van de mens voor hardlopen is ten slotte ook mede-aanleiding voor de eindeloze discussie over de overtuiging, door veel lopers, trainers en wetenschappers gehuldigd, dat onze hedendaagse antipronatie-loopschoenen niet deugen en dat we met z'n allen beter blootsvoets zouden kunnen lopen.

Als er belangstelling voor is, kan ik dat alles onderbrengen in een presentatie. Die hoeft niet ingewikkeld of technisch te worden, maar gaat onvermijdelijk een hoop informatie bevatten, met veel plaatjes en met wat filmbeelden. Het kan zo maar twee uur duren om daar doorheen te komen, en dus hebben we het over bijvoorbeeld een avond van acht tot tien, ergens in een zaaltje met, euh, euh... toch maar die zak chips en pot bier?

Voordat ik moeite doe om zo'n presentatie in elkaar te zetten, peil ik graag wat reacties. Het allerbelangrijkst is de vraag of er interesse is: spreekt dit onderwerp een enkeling aan, is het iets voor (bijna) de hele loopgroep, moeten er partners bij, gasten of álle lopers van Eemsmond? Laat het weten op deze site, en/of spreek me aan tijdens een training. Reageer ook als je ideeën hebt over zaken als wanneer (voorjaar, zomer, najaar?) of waar. En meld je even als je goed thuis bent in Prezi: ik heb nog geen ervaring met dat programma maar als het zover komt wil ik de presentatie wel daarin maken en dan kan ik dus vast wat hulp of een vraagbaak gebruiken.

Bert Holsteijn

afbeelding van Bert

Reacties

SanderD

Vandaag op de kop af zeven maanden geleden meldde ik dat ik eventueel iets zou kunnen vertellen over de evolutie van hardlopen (bericht hierboven). Op de website was het aantal reacties dat het idee oogstte welgeteld één maar tijdens trainingen en dergelijke merkte ik dat de belangstelling breder was - en dus moest ik aan de slag. Nog (véél) meer lezen dan ik al gedaan had, een opzet verzinnen, plaatjes zoeken of maken, plaatjes bewerken, de presentatie-software leren kennen en de presentatie daadwerkelijk in elkaar timmeren, dat waren zo ongeveer de stappen. Die zijn nu echter allemaal voorbij en de presentatie is klaar.
Ik heb dat laten weten aan de stuurgroep, en die gaat de komende tijd nadenken over wanneer en hoe de presentatie het beste plaats kan vinden. Daar krijgen je te zijner tijd wel een berichtje van.
Totdat het zover is moet je het maar even doen met:

Bert Holsteijn