Info Canicross

CaniCross Noord is ontstaan uit onze voorliefde voor honden en hardlopen en het idee om CaniCross in het Noorden van Nederland meer bekendheid te geven. 

Wij willen zowel meer ervaren lopers als absolute beginners de gelegenheid bieden kennis te maken met CaniCross. Er zijn verschillende soorten trainingen. Tijdens de training is er zowel aandacht voor het aanleren van vaardigheden bij de honden als het hardlopen van de bazen. De trainingen zijn geschikt voor alle soorten honden en bazen op ieder niveau.

Het primaire uitgangspunt is het ontspannen en genieten door je samen met je hond als team in te spannen. Sportief samen met je hond genieten van de natuur.

CaniCross Noord gaat uit van een ongedwongen omgang met honden en doet er alles aan om het dierenwelzijn te bevorderen.

Wat is CaniCross 

Canicross is een teamsport,  waarbij je samen met je hond aangelijnd hardloopt zoveel mogelijk over onverharde paden.

Hoe is het ontstaan

Canicross is ontstaan uit de sledehondensport. Als er geen sneeuw lag werden de honden al lopend getraind door hun musher. Vanaf de negentigerjaren van de vorige eeuw is de canicross sport in landen als Frankrijk en Belgie steeds populairder geworden. Later volgden ook andere landen waaronder bijvoorbeeld Engeland waar de Canicross ook veel beoefend wordt. De eerste wereldkampioenschappen waren in 2002 in Italie. De eerste Nederlandse Canicross vond plaats op 31 oktober 2004 in het Streekbos te Bovenkarspel.

CaniCross wedstijden en prestatielopen

CaniCross(wedstrijd) is een hardloopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen op onverharde ondergrond. De hond is daarbij aangelijnd. 

  • Hoe verloopt een canicrosswedstrijd?

Om de 30 seconden vertrekt één deelnemer met zijn of haar hond. Elk team legt hardlopend op zijn of haar eigen tempo een afstand af die kan variëren tot aan een maximum van ongeveer 8 kilometer. Het parcours bevat zoveel mogelijk onverharde paden. De wedstrijd eindigt als hond en baas samen over de eindstreep komen. Alle soorten en rassen honden kunnen deelnemen op voorwaarde dat deze volgroeid zijn en goed gezond zijn. Het maakt niet uit of je als baas een super snelle sportfreak bent of een langzame gelegenheidsloper, zolang je lichamelijk in staat bent het parcours te lopen, kun je meedoen.
 

Moet je hond trekken

Als je een hond hebt die dit doet, kan dit je helpen sneller te lopen

Een hond die dit niet doet, is geen enkel probleem zolang de loper de hond maar niet voort trekt.

Er wordt wel eens gezegd dat honden die niet willen trekken lui zijn. Dit is meestal helemaal niet het geval. De ene hond trekt graag en de ander niet. Als je het wilt is trekken aan te leren. Een hond die niet trekt, kan ook een hond zijn die het tempo aan de loper aanpast of een hond die z'n krachten goed kan verdelen over de te lopen afstand. 

Alle informatie over canisross is te vinden op de website www.canicrossnoord.nl

afbeelding van Richard vd W