- In:
- Geplaatst door: Bert
- Reacties: 0
Heb je me al gezien in m'n nieuwe jasje? Het ding is fel geel en op de rug staat in koeienletters 'trainer'. Dat kan ik zelf niet zien en da's maar goed ook, want zover is het nog lang niet, ten slotte. Mijn opleiding Basis Looptrainer 3 is gestart op 10 oktober en de finish ligt nog ver weg, op paaszaterdag 26 maart. Maar ik doe mee en ben nu twee 'workshops' onderweg. Die workshops zijn lesdagen bij en op de atletiekbaan van Groningen Atletiek in, ach, dat snap je zo ook wel. Maar wat er daar op die twee dagen gebeurt? En daar omheen? Oké dan, ik zal vertellen...
Op de eerste dag veel verplichte nummers waaronder de introducties van wie & wat, op de tweede dag vooral planning en inhoud van trainingen.
Er zijn zeventien cursisten, veertien mannen en maar drie vrouwen. De 'verste' komen uit Bolsward (Atletiekvereniging Horror, je moet 't maar verzinnen) en Borger, maar er zijn er ook uit de stad Groningen, Oost-Groningen, Noord-Drenthe en dan nog wat Zuidhorn en, tja, Uithuizen dus. Die zeventien delen twee zogenaamde leercoaches en hebben ieder ieder een eigen praktijkbegeleider: de mijne is Astrea-hoofdtrainer Gerhard Lugard, die je in de training van 29 oktober al eens hebt kunnen zien.
Om ons heen is een elektronische leeromgeving gebouwd. Daar vinden we achtergrondteksten (waaraan de extensie ontbreekt zodat je elk bestand pas kunt openen na gissen of het pdf, doc of docx moet zijn, heel leerzaam) en daar moeten we ook ons eigen werk uploaden, de onderdelen van een portfolio waar leercoach en een eind-beoordelaar naar kijken.
Voor een geslaagde opleiding moet je in vier opdrachten aan zeventien criteria voldoen: opdracht 1 is 'voorbereiding' en is een analyse van je loopgroep. Opdracht 2 is 'uitvoering', het geven van trainingen in aanwezigheid van je praktijkbegeleider. Na opdracht 3, 'evaluatie', komt ten slotte opdracht 4, 'reflectie', maar wat dat precies inhoudt vraag ik me nog nauwelijks af.
We brengen cursusdagen grotendeels door in het clubgebouw van Groningen Atletiek, met koffie, koek en powerpoint, bespreek- en soms presentatie-opdrachten in alles van twee- tot vijftallen. Zo rond een uur of twee gaan we naar buiten en geven we mini-traininkjes aan elkaar, die soms maar een half uur tevoren zijn uitgedacht. Niks ten nadele van de rest van de dag hoor, maar die traininkjes, misschien maar tien minuten per stuk, zijn soms het meest verfrissende onderdeel van de dag. Dat schrijf ik niet omdat ze buiten plaatsvinden, in de eikeltjesregen van mastjaar 2015, maar omdat het leuk en inspirerend is iets nieuws te zien. Zelfs heel kleine, heel subtiele verschillen met een vertrouwde aanpak zijn vaak al interessant, en ook uit de nabespreking komt vaak veel leuks, vind ik. Doordat je zelf meedoet en -loopt is het wel verdraaid lastig dat alles goed te onthouden. Eenmaal weer binnen zit ik de laatste twintig minuten van zo'n zaterdag dus steevast driftig te pennen en inmiddels denk ik er over een filmcamera mee te nemen.
De hele opleiding omvat uiteindelijk maar zeven zaterdagen. Heel veel moet je dus daarbuiten doen, in eigen tijd en onder eigen regie. Ik heb tot nu toe veel tijd gestoken in opdracht 1. Daarvoor maak ik een uitvoerige beschrijving van de loopgroep: wie zijn de lopers, wat kunnen en wat willen ze, hoe is de planning van trainingen en hoe zien ze eruit, welke mogelijkheden zijn er in termen van parcoursen enzovoort. Een hele klus en daar baal ik een beetje van. Het levert me best iets op hoor, zelfs meer dan ik vooraf verwacht had, maar veel is gewoon uitschrijven van wat ik al wist en dat is niet wat ik het hardst nodig heb, vind ik. Ik wil vooral héél veel kennis opdoen, leren hoe ik goede trainingsplannen en trainingen kan ontwikkelen, daar oefenstof voor hebben en die ook zelf beheersen, en lopers zo goed kunnen beoordelen dat ik zinnige adviezen kan geven over techniek en training. Ja, ik weet het, dat is genoeg om járen mee bezig te zijn en het zal nooit helemaal 'klaar' zijn, maar tegen het einde van de opleiding moet er in ieder geval wel een stevige basis liggen. Alles wat niet daaraan bijdraagt vind ik stiekem maar bijzaak en moet dus zo snel mogelijk aan de kant. Heb ik net een enquête verspreid, wil ik dus eigenlijk op slag de uitkomsten hebben en verwerken. Een dag wachten is een dag tandenknarsen en daardoor ben ik inmiddels al vervallen tot drammen, met een shout op de website en een partij e-mails. Vergeef me, het is uiteindelijk voor een goed doel.
Mijn eerste stukje opdracht 2 doe ik op 29 oktober. Praktijkbegeleider Gerhard Lugard maakt die avond een piramidetraining drie-zes-negen-zes-drie mee en beleeft een ware cultuurshock: 'Voor mij was het inlopen op de openbare weg chaotisch en daardoor niet veilig. Het is een klein dorp met weinig verkeer, en de gewoonte van de groep. Maar mijn voorkeur heeft het om daar wel een structuur in te brengen,' evalueert hij. Tja, dat is Eemsmond Runners. Wij lopen een beetje achteraf op het stille platteland, we kennen elkaar in meerderheid al jaren, dus we huppelen frank en vrij rond en kletsen wat af. Nou, dat gaat dus elders wel anders (klinkt mooi hè, 'elders anders', herhaal het maar een paar keer, dan leer je er misschien ook van: het gaat elders anders, elders anders, elders anders!). Daar lopen de groepen zelfs op het fietspad straf twee aan twee - joa, want doar ien Stad he'je studentn op fiets en die hebb'n gain licht, vanzulfs. En daar luisteren ze als De Trainer Spreekt. Nee, dan zijn wij maar een anarchistisch zootje... Maar gelukkig kan ik iedereen verzekeren dat Gerhard ook positieve punten ziet. 'Maakt zich goed verstaanbaar, is erg duidelijk en boeit de lopers. Lopers blijven bij de les,' bijvoorbeeld.
In de aanloop naar cursusdag drie moet ik een reeks trainingen verzinnen voor de fictieve Remco en Wilma en ook een 'speelse' training. Aanstaande dinsdag staat het zootje van Eemsmond Runners me weer op te wachten en over ruim twee weken komt Gerhard weer kijken. Er valt nog een hoop te leren, maar dat is alleen maar mooi.
Echte studie van de 'wetenschap' van lopen en trainen blijft tot nu toe nog teveel sluitpost. Ik heb al wel iets gelezen over inspanningsfysiologie en trainingsleer maar voldoende is het niet en er wachten nog teksten over motorisch leren, looptechniek (hé, belangrijk), pedagogiek, leerlijnen en jeugd, testen & meten, rekken, sport & voeding, enzovoort. Bovendien heb ik in mijn eigen boekenkast ook nog een decimetertje of twee aan literatuur waar ik ooit eens doorheen wil. Wie weet wordt het nog eens wat, met mijn kennis.
Op deze website zal ik jullie zo heel af en toe op de hoogte te houden van belevingen en vorderingen en ik reken er op dat dan op paaszaterdag 26 maart een delegatie van de club naar de atletiekbaan in het Groninger Stadspark komt voor het praktijkexamen. Deelname van de marathonploeg staat al vast, heb ik begrepen, dus het moet lukken!
- Login of registreer om te kunnen reageren