Persbericht

PERSBERICHT
 
Uithuizen, 31 december 2017
 
Kesete Hagos en Berends zorgen voor vuurwerk in Oudejaarsloop
 
Afgelopen weekend waren zestien hardlopers van Eemsmond Runners actief tijdens de traditionele oudejaarslopen van Blijham en Uithuizen. Wegahta Kesete Hagos en Roelof Berends, allebei aan de start in Blijham, maakten de meeste tongen los. Kesete Hagos debuteerde in zijn eerste wedstrijd over een halve marathon met een verbluffende 1:20:42, goed voor de zesde plaats. Oude rot Berends bevestigde met 1:33:32 weer eens dat hij de bij de top hoort van de hardlopende zestigplussers in deze provincie.
 
De Oudejaarsloop in Blijham was de elfde wedstrijd van het Schutrups Loopcircuit, dat zich verspreid over het jaar in Oost-Groningen en rond Exloo afspeelde. Berends werd derde in het overall-klassement voor zijn leeftijdscategorie.
Doordat het circuit per 2018 ophoudt te bestaan was de loop ook een soort afscheid. Burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Bellingwedde greep dat aan om Harm Noor te huldigen. De sympathieke speaker en organisator van atletiek-evenementen waaronder de Run van Winschoten werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zelf nam de burgemeester overigens ook afscheid, omdat Bellingwedde en Vlagtwedde per 1 januari samen de nieuwe gemeente Westerwolde zijn.
 
In de schaduw van de cracks legden andere lopers van Eemsmond Runners in Blijham hun kilometers af. Jan Hendrik Polhuijs had tevoren als een berg opgezien tegen de eenentwintig kilometer die trainer René La Crois hem had opgedragen te lopen, maar noemde zichzelf na afloop 'een tevreden mens'. Anneke Krijger en Ellen La Crois namen vanaf enkele kilometers voor de finish een jonge vrouw uit Vlagtwedde op sleeptouw, die op eigen kracht niet meer verder kon. Het resulteerde in een trainer die schreeuwde dat het harder moest, maar ook in een warme knuffel aan de finish. Want sport verbroedert.
 
Was Blijham al winderig en nat, Uithuizen een dag later deed er niet voor onder. De oudejaarsloop daar was geen wedstrijd maar een mooie ronde Uithuizen-Uithuizermeeden-Eppenhuizen in een snelheidsgroep van eigen keuze. Tien lopers van Eemsmond Runners, onder wie ook weer debutanten op de halve marathon, waren van de partij.
 
Uitslagen Blijham, halve marathon: Wegahta Kesete Hagos (Uithuizen) 1:20:42, Roelof Berends (Oudeschip) 1:33:32, Jan Hendrik Polhuijs (Spijk) 1:47:37; 14 kilometer: René La Crois (Uithuizermeeden) 1:17:13, Anneke Krijger (Uithuizermeeden) 1:32:29, Ellen La Crois (Uithuizermeeden) 1:32:29; Uithuizen, deelnemers halve marathon: Siegrit Bisschop (Uithuizen), Dianne Boerema (Uithuizermeeden), Harma Knol-Wieringa (Usquert), Trijn Tromp (Uithuizermeeden), Jessica Tuinstra (Uithuizermeeden), Jenny van der Veen (Uithuizen), Richard van der Werff (Usquert); deelnemers 14 kilometer: Gerben Feenstra (Zandeweer) , Maria Oosten (Roodeschool), Diana Schuiling (Uithuizermeeden).
 

afbeelding van Bert

De Eemsmondloop 2017 werd mede mogelijk gemaakt door:

Landjuweel aardappelen Scherer Gevoel voor wonen Taxi UVO touringcar
Autobedrijf Sietsema Koop Straal- en Coatingbedrijf Buikema Schildersbedrijf
Veldman Bouwbedrijf Jasper Scholtens Timmerwerken Autobedrijf Den Hartogh
H. Pilon Assurantiekantoor Zijlstra Sport Kantoor Vreugdenhil
Coop Verstraete supermarkt Architect Nienhuis Sikkema Bouw
Cafetaria Coralie Boogtools Eemshaven Tandartsenpraktijk Uithuizen
Lentemaheerd Autobedrijf Harry Kremer Nico Transport
Accountantskantoor Spijk B.V. Aannemersbedrijf Sietsema Makelaardij-hypotheken&assurantie Poort & Woltjer
De Splinter Tuinhoutcentrum en blokhutspecialist Goudgewas Visrestaurant- Kegelbanen tGemeentehuis Usquert
Lourens Landbouwmechanisatie Gemeente Eemsmond 100% fit Accuservice Lijnema
Prevent IVG   Woortman Elektrotechniek