Oranjerun

PERSBERICHT

 

Uithuizen, 29 april 2018

 

Eemsmond Runners in OranjeRun Oldehove

 

Vier lopers van Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden waren afgelopen vrijdag in Oldehove. Daar is Koningsdag al jarenlang het toneel van de OranjeRun, een hardloopevenement over vijf of tien kilometer, of tien Engelse Mijlen (16,1 kilometer). Op die laatste afstand liep Roelof Berends uit Oudeschip naar de tweede plaats.

 

'Het ging nog niet zo soepel', vertelde Berends, die kampte met de naweeën van zijn recente marathon in Rotterdam, 'maar ik ben wel tevreden'. Het goede gevoel was voor hem belangrijker dan de tweede plek. Posities, vindt Berends, zijn nooit het belangrijkst. Een paar geduchte concurrenten in de categorie mannen zestig-plus waren afwezig geweest en bovendien, 'de een loopt nu eenmaal sneller dan de ander. Maar iedereen levert toch een prestatie en daar gaat het om'.

Het is een opvatting die ongetwijfeld de organisatoren aanspreekt. De OranjeRun is het product van een stichting die mensen in beweging wil brengen en die de bekendheid wil bevorderen van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cltuurlandschap van Europa. Dat lukt goed, getuige de woorden van Anneke Krijger uit Uithuizermeeden, die gelijk-op liep met Gerben Feenstra uit Zandeweer. 'Het is een mooie route. Twee keer door Ezinge, en een prachtig oud landschap. Al had ik daar tegen het einde niet zo heel veel oog meer voor'.

Ongeveer honderd lopers verkozen vrijdag, in de door veel publiek bekeken tiende editie van de loop, de tien Engelse Mijlen. Voor ambitieuze hardlopers markeert de OranjeRun vaak het einde van de lange afstanden die ze lopen in het voorseizoen. Het wordt daarna wat warmer en dat is de periode om te vlammen op kortere afstanden, waaronder de vijf en de tien kilometers van het Ommelander Loopcircuit. Erik Bakker uit Uithuizermeeden koos vrijdag al voor de tien kilometer. Hij was uit op een persoonlijk record maar tussen ruim zestig deelnemers bleef hij in een goed opgebouwde race voor de tweede achtereenvolgende keer steken op een eerder gelopen tijd. Geen onmiddellijk succes dus, maar voldoende basis voor een goed vervolg later in het seizoen.

 

Tijden: 16,1 kilometer: Roelof Berends (Oudeschip) 1:13:00, Anneke Krijger (Uithuizermeeden) 1:37:10, Gerben Feenstra (Zandeweer) 1:37:12; 10 kilometer: Erik Bakker (Uithuizermeeden) 52:08.

afbeelding van Bert

De Eemsmondloop 2017 werd mede mogelijk gemaakt door:

Landjuweel aardappelen Scherer Gevoel voor wonen Taxi UVO touringcar
Autobedrijf Sietsema Koop Straal- en Coatingbedrijf Buikema Schildersbedrijf
Veldman Bouwbedrijf Jasper Scholtens Timmerwerken Autobedrijf Den Hartogh
H. Pilon Assurantiekantoor Zijlstra Sport Kantoor Vreugdenhil
Coop Verstraete supermarkt Architect Nienhuis Sikkema Bouw
Cafetaria Coralie Boogtools Eemshaven Tandartsenpraktijk Uithuizen
Lentemaheerd Autobedrijf Harry Kremer Nico Transport
Accountantskantoor Spijk B.V. Aannemersbedrijf Sietsema Makelaardij-hypotheken&assurantie Poort & Woltjer
De Splinter Tuinhoutcentrum en blokhutspecialist Goudgewas Visrestaurant- Kegelbanen tGemeentehuis Usquert
Lourens Landbouwmechanisatie Gemeente Eemsmond 100% fit Accuservice Lijnema
Prevent IVG   Woortman Elektrotechniek