Feuilleton Polhuijs

Deel 1:Loopadviezen voor loopscholing en warming-up

Wij, hardlopers, hebben in ieder geval één ding gemeen: wij lopen hard. De redenen waarom wij hardlopen zijn divers: gezondheid, in de meest brede zin sneller worden, een afstandsdoel, sociaal aspect, om er een paar te noemen! Als “voertuig” om dat doel te halen hebben we gekozen om te gaan hardlopen. Maar hardlopen is meer dan het ene been voor het andere zetten, sneller dan wandelen.

Als je kijkt naar de hoeveelheid stappen die je in een half uur per been zet bij een loopfrequentie van 80 stappen per minuut, per been kom je op 2400 stappen/landingen per been.
Volgens verschillende bronnen komt er bij elke landing een belasting op je been van wel 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht; oftewel een pittige belasting!
Daarnaast loop je niet alleen met je benen je hele lijf doet mee! Je benen hangen aan je bekken, je moet ademhalen, je lijf moet in een bepaalde stand blijven, niet teveel voorover hangen bijv., je armen moeten meedoen.

Kortom: uit bovenstaand mag duidelijk zijn dat, wat je doel ook is, het van wezenlijk belang is dat je zorgt om je gewrichten, pezen, spieren zo goed mogelijk voor te bereiden op die pittige inspanning, ongeacht het doel: het hardlopen! Dat is de reden dat er tijdens de trainingen aandacht wordt besteed aan diverse oefeningen. Losmaken van de gewrichten, trainen van de juiste loophouding. Hoe beter je lijf voorbereid is om te lopen, hoe minder kans op blessures, wederom: ongeacht het doel!

Wees je er tijdens de warming up van bewust dat, al die op het oog rare oefeningen, niet voor niets gedaan worden.
Ik zal proberen om tijdens de training ook uit te leggen waartoe een oefening dient.
 
Een spiergroep ben ik nog vergeten: de kaakspieren! Nodig om het sociale aspect vorm te geven, praten, lachen! Belangrijk, maar geef elkaar en de trainer de gelegenheid om ook het andere aspect vorm te geven!
 
Jan Hendrik