Feuilleton Polhuijs

Deel 2: Doel!
 
 
Regelmatig hoor ik in de lopers groep het woord: Doel! Ik moet maar weer eens een doel hebben. Er zijn er vele: gezond worden / blijven, sneller worden, de marathon (uit) lopen, gezelligheid, elke week lekker bewegen.
Is het belangrijk om een doel te hebben? Ik denk van wel. Een doel stimuleert je om op de weg ernaartoe net even iets anders te trainen dan zonder doel.
Voorbeeld: je doel is om over een half jaar een 5 kilometer wedstrijd te lopen. De eerste stap is ;lid worden van een hardloopgroep, de tweede stap is het volgen van een schema om te voorkomen dat je te snel, te fanatiek, niet gericht genoeg van start gaat. En je doel moet realistisch zijn (geen tijd op de 5 km, onder de 15 minuten!).
Het voordeel van het stellen van een doel met de weg ernaartoe is dat je, waarschijnlijk , dat doel ook haalt! En dat is fijn, dat geeft zelfvertrouwen en kun je een volgend doel aan!
Een doel geeft houvast: ik ben ergens voor bezig en dat voelt goed.
Stel dus het stellen van een doel niet uit want uitstel en afstel liggen dicht bij elkaar. Overleg met je trainer jouw doel, hoe dat doel er ook uitziet, sneller worden is een doel maar ook die ene kilo kwijtraken!
Ik heb een aantal jaren zonder doel gelopen. Nu ik mijzelf een paar doelen heb gesteld (o.a. verbetering 10 km. tijd) heb ik meer lol in het trainen.
Eén doel heb ik nog niet benoemd: het groepsdoel! Laten wij als loopgroep ons ten doel stellen om het een ieder in de groep mogelijk te maken zijn/haar doel te verwezenlijken.
Lopers hebben een doel en ook trainers hebben een doel! Geef elkaar de ruimte om dat persoonlijke doel te halen zonder vingertje maar wel met een beroep op de verantwoordelijkheid als groep! Wat een mooi doel is dat.
Ik ga nog steeds voor een 10 km. tijd onder de 45 minuten voordat ik 70 jaar word!