Feuilleton Polhuijs, Mondje, pondje

Deel 3

Kennen jullie die uitdrukking: Elk pondje gaat door het mondje?
Wij, hardlopers praten onderling over van alles: waar zijn de mooie loopjes, hoe ging jouw wedstrijd, ben je je op een loop aan het voorbereiden enz.
Het gaat, zo is mijn ervaring, niet zo veel en vaak over eten, drinken, gewicht. Terwijl als je kijkt naar de componenten waaruit een hardloopleven bestaat: duurlopen, intervallen, wedstrijdvoorbereiding, schoenen, kleding, hoort daar zeker bij het nadenken over gewicht, voeding.

Heeft voeding, gewicht, invloed op je loopprestaties? Naar mijn idee wel degelijk. Hoe vaak heb je je de afgelopen tijd afgevraagd hoe het staat met je gewicht, wat eet je voor een wedstrijd, wat doe je aan herstel van spieren na een training.
En wat gebeurt er met alle goede voornemens die ongetwijfeld na 1 januari weer de kop op steken.
Zijn die na een maand verdwenen?
Wellicht is het goed om je eens wat meer te richten op voeding, leefstijl.
Een kilo lichter loopt ook lichter, en dat hoeft niet in een snellere tijd uit te monden maar het gevoel iets makkelijker te lopen is wel het gevolg! Pezen en gewrichten lijden onder een kilootje of wat teveel.
Wat is het effect van (teveel) suiker, waar zit suiker in en wat kan je voor een wedstrijd eten, eet je anders voor een korte wedstrijd en wat eet je voor een lange duurloop?
Zelf ben ik in 2017 naar een sportdieetist geweest. Mijn vetpercentage is gemeten, mijn eetpatroon is bekeken en daar is een advies uit gekomen.
Recent ben ik daar weer geweest zelfde verhaal, vetpercentage, eetpatroon.
Mijn gewicht is nagenoeg hetzelfde gebleven maar minder vet, meer spieren, en er zijn wat aanpassingen in mijn eetpatroon gemaakt.
In deze maand waarin allerlei lekkers ons verleidt om meer te eten dan goed is, is het misschien verstandig om na deze maand wat meer te letten op het pondje en het mondje!