Hamburg Marathon 2015

Klik hier voor de foto's.

Aangezien ik mijn voorjaarsmarathon van dit jaar gepland heb in de bijna zomer, 21 juni Sneek marathon, begon het toch een beetje te kriebelen toen ik de beelden van de Rotterdam marathon op tv zag. Wachten tot eind juni duurt best nog wel lang vanaf begin april. Toen ben ik eens gaan nadenken of ik niet nog een uitdaging vooraf aan zou kunnen gaan en zo kwam ik op de Hamburg marathon uit. Ik heb in 2013 al eens geprobeerd om een marathon te lopen op een speciaal schema van Koen de Jong en Stans van der Poel, bekend van het boek Ik hardloper. Helaas werd deze marathon, de Berenloop marathon, welke ik voor de derde keer zou gaan lopen afgelast. Ik kon het schema dus niet toetsen aan de praktijk. 

Het bijzondere aan dit schema is is dat je langste duurloop 14 kilometer is, dat is niet veel als bij een normale marathon voorbereiding je langste duurloop tussen de 30 en 35 kilometer ligt.
Gezien ik drie keer per week train en dit jaar al een paar halve marathons gelopen heb leek me dit niet veel af te wijken van het schema van de boekschrijvers.
 
Zaterdagmorgen op tijd vertrokken met een oud collega naar Hamburg om daar de stad te verkennen en mijn startnummer op te halen en de marathonbeurs te bezoeken.
We waren mooi op tijd in Hamburg en hebben deze dag nog wel zo’n 10 kilometer gewandeld om de stad goed te kunnen bewonderen, verder nog een rondvaart gemaakt door de haven met  imposante boten, die afgemeerd  lagen om gelost te worden, waaronder een die 17000 containers moest lossen. Ook nog een miljoenen kostend jacht van Abramovitsj, een Russische miljardair oa eigenaar van een Engelse voetbalclub.
Tijdens de wandeltocht bleek dat het zeker niet om een vlak parcours te gaan, er zitten aardig wat hoogteverschillen in deze mooie stad.
 
Na alle verdere marathon voorbereidingen op tijd op bed, daar het de volgende dag om 6 uur weer opstaan werd. In het hotel konden ze op dit uur van de dag nog geen ontbijt voorschotelen, dus dan maar met een paar krentenbollen op pad.  Om 07:10 de metro in voor een half uur durende reis om in het centrum aan te komen bij de Hamburg Messe, waar de start was en ook gekleed en gedoucht kon worden.
 
Met 19700 opgegeven  deelnemers  bleken er later 15700 ongeveer daadwerkelijk opgekomen en gefinisht te zijn.
 
Na het startschot om 09:00 kon ik eindelijk op weg voor alweer mijn 12e marathon avontuur. Ik had van te voren al besloten om 10 a 15 seconden boven mijn pr schema van vorig jaar te gaan lopen. Dit lukte aardig ondanks dat het soms iets langzamer ging als gevolg van het hier en daar heuvelachtig parcours. Met het vallen van het startschot begon het ook te regenen helaas, maar gelukkig niet te hard en na een half uurtje werd het weer droog.
 
Steeds genietend van de mooie omgeving van deze stad met zijn mooie meer en gebouwen ging het al weer snel naar halve marathon punt, deze bereikte ik in 01:50 ongeveer waar ik zeer tevreden over was. Na elke 7 km een gelletje en bij elke waterpost een bekertje water kon ik steeds lekker doorlopen. Bij 30 kilometer besloot ik nog wat te gaan versnellen, waarom? Omdat het kon! Na nog wat stijgen en dalen begon het helaas de laatste 2 kilometer behoorlijk hard te regenen, dan ben je blij dat je bijna bij de finish bent, om er nog eerder te zijn en te zorgen onder de 03:40:00 te blijven heb ik de sokken er nog even flink in kunnen zetten.
Uiteindelijk gefinisht in 03:39:18. Waar ik zeer tevreden over was, wel 10 minuten langer over gedaan als mijn pr vorig jaar tijdens de Rotterdam marathon. Waar ik vooral tevreden over was was,  dat het vrij makkelijk ging, ik onderweg heb kunnen genieten van de stad en van het vele publiek wat ondanks de regen toch op de been gekomen was om de atleten massaal aan te moedigen. Ook was er best veel muziek onderweg.
 
Na in de loop van de middag nog even weer de stad ingelopen te zijn, mijn medereiziger had inmiddels blaren op zijn voeten, konden we er ’s avonds nog een lekker welverdiend biertje op drinken.
 
Wat mij betreft een zeer geslaagde marathon en stedentrip.
 
RW
afbeelding van Richard vd W

Reacties

afbeelding van Bert

Bert

Mooi, Richard... En afspraak is afspraak, ik zal ook een stuk schrijven over mijn bezoek aan het Barefootevenement op diezelfde dag als waarop jij 'Hamburg' liep - maar het kan nog even duren.